Hem

SAL0042

Svenska Amerika Linien

Rederiaktiebolaget Sverige – Nordamerika gjorde sin första resa till New York, mitt under brinnande krig, 1915 med ångaren ”Stockholm”. Rederinamnet ändrades så småningom till Svenska Amerika Linien och skulle förutom sin linjetrafik till Nordamerika även bli känt för sina kryssningar jorden runt med kvalité och service av yttersta världsklass. Många anledningar har angetts till nedläggningen 1975 men fortfarande talar man på båda sidor Atlanten om företagets båtar och dess fantastiska personal som alltid prioriterade gästerna och deras önskemål.

icon

Denna hemsida ger Er en möjlighet att se en liten del av allt det material som producerades för Svenska Amerika Linjen och som finns i min privata samling. SAL måste ses som föregångare inte bara när det gäller kvalitén på sina resor utan även på marknadsföringssidan. Det genomgående temat var de tre kronorna som förutom reklam för företaget även gav Sverige och det svenska god renommé. Ofattbara mängder broschyrer, prislistor och annat reklammaterial producerades som tillsammans med annat tryckt material, förbrukningsmaterial, souvenirer, fotografier mm idag är åtråvärda samlarobjekt.

Allt som jag visar på denna hemsida är originalmaterial och en hel del mycket unikt. Delar av samlingen har varit utställd på Sverige – Amerika Centret i Karlstad och på American Swedish Historical Museum i Philadelphia, USA. Vill du hjälpa till att göra min samling ännu mer komplett är du välkommen att kontakta mig.